Netwerk beveiliging: datalek voorkomen door optimale beveiliging

Wat is een datalek en hoe kun je een datalek voorkomen?

Al sinds computers bestaan proberen hackers gevoelige bedrijfsdata en persoonsgegevens te ontvreemden. Dit doen zij door in te breken op het wifi-netwerk waar jij al je data over verstuurd. Dat kan desastreuze gevolgen hebben voor jouw organisatie. Een datalek kan er namelijk voor zorgen dat er gegevens van klanten of medewerkers op straat komen te liggen. Dit kan tot wantrouwen leiden en gevolgen hebben voor je business. Dat wil je natuurlijk altijd voorkomen. Dit valt of staat met een goed beveiligd bedrijfsnetwerk. Maar wat is een datalek eigenlijk? En hoe kun je je als organisatie tegen een datalek beveiligen? Sincere legt het uit en geeft handige tips!

Wat is een datalek?

We spreken van een datalek wanneer (persoons)gegevens in handen vallen of ingezien kunnen worden door personen die geen toegang tot deze gegevens zouden mogen hebben. Er is ook sprake van een datalek als er (persoons)gegevens kwijtraken of vernietigd worden zonder dat hier een back up van gemaakt is. 

Hoe ontstaat een datalek?

Een datalek is het gevolg van een beveiligingsprobleem. Het kan ontstaan door het verliezen van een zakelijke laptop of smartphone, een hacker die op het wifi-netwerk inbreekt, een calamiteit in een datacentrum of server of het uitwisselen van wachtwoorden via sms of e-mail.

Datalek voorkomen en bedrijfsnetwerk beveiligen: hoe doe je dat?

Er zijn een aantal acties die jij als ondernemer kunt ondernemen om je bedrijfsdata beter te beveiligen. Hieronder geven wij handige tips over netwerk beveiliging waarmee je een datalek kunt voorkomen. 

1. Voorkom ongewenste toegang tot je netwerk

Wanneer je nieuwe medewerkers toegang geeft tot je wifi-netwerk, dan deel je hierbij de toegangssleutel. Een risico hierbij is, is dat kwaadwillende personen deze sleutel bewaren en dit bij uitdiensttreding misbruiken. 

Een oplossing hiervoor is medewerkers en hun apparatuur individueel van toegang te voorzien. Iedere medewerker heeft dan een eigen toegangssleutel. Zo kan alleen geautoriseerde apparatuur op jouw netwerk!

2. Geef niet iedereen dezelfde toegangsrechten

Een veelgemaakte fout is dat iedereen binnen een organisatie dezelfde toegangsrechten op een computersysteem heeft. Dit zien we vaak bij kleinere organisaties. Ook hier ligt een enorm risico op de loer. Zo heeft een directeur toegang tot personeelsgegevens en financiële data. Het zou onlogisch zijn als een receptiemedewerker dat ook heeft. De AVG wet schrijft voor dat iedereen extra zuinig moet zijn op persoonsgegevens. Werknemers mogen alleen toegang krijgen tot deze data indien ze die echt nodig hebben om te verwerken. Dit moet ook aangetoond kunnen worden. Zorg dus voor een heldere verdeling van rechten.

3. Bedrijfsapparatuur uitsluitend verbinden met vertrouwde netwerken

Een veelgebruikte methode door hackers om data te ontvreemden is door het plaatsen van een malafide acces point. Hiermee wordt geprobeerd om personen te verleiden zich op dit netwerk aan te melden omdat deze er op het eerste gezicht vertrouwd uitziet. Vaak is de naam van het netwerk en de beveiligingssleutel gelijk aan eigen gebruikte netwerken.

Wees dus alert bij het aangaan van netwerk verbindingen. Laptops, smartphones, tablets en ook desktops die zakelijk gebruikt worden moeten uitsluitend verbonden worden met netwerken die 100% vertrouwd zijn.

4. Trek rechten van gebruikers in als deze uit dienst gaan

Het spreekt voor zich dat medewerkers die uit dienst gaan geen toegang meer hebben tot jouw bedrijfsnetwerk. Toch vergeten bedrijven dit regelmatig. Breng de gebruikers en hun rechten daarom goed in kaart. Zorg daarna dat, wanneer zij uit dienst gaan, alle toegang tot data op jouw server afgesloten wordt en ook hun toegang tot jouw wifi-netwerk wordt ingetrokken.

5. Krijg inzicht in het gebruik van jouw medewerkers

Je wilt voorkomen dat jouw medewerkers programma’s op hun computer downloaden waarmee gegevens uitgewisseld kunnen worden. Denk hierbij aan file-sharing applicaties voor het downloaden en uitwisselen van films en muziek. Zeker wanneer medewerkers vanuit huis inloggen op het bedrijfsnetwerk kan dit gevaarlijk zijn. File-sharing applicaties kunnen namelijk, zonder dat je medewerker dit weet, alle bestanden uitwisselen die op de laptop aanwezig zijn!

Netwerk beveiliging? Sincere is jouw expert in datalek voorkomen!

Ben je benieuwd hoe jij het netwerk van jouw bedrijf kunt beveiligen? En zoek je naar een expert die je hier perfect bij kan helpen? Kijk dan niet verder, Sincere is jouw specialist in netwerk beveiliging! Iedere organisatie is uniek, dus jouw bedrijf ook. Wij luisteren naar jouw wensen en kijken vanuit onze expertise wat jouw organisatie nodig heeft. Zo kunnen wij jouw bedrijfsnetwerk maximaal beveiligen. Bedrijfsnetwerk beveiligen Den Bosch (’s-Hertogenbosch) doen we ook voor het MBK in Breda, Eindhoven, Tilburg en daarbuiten. Een lange afstandsrelatie is voor ons dan ook geen enkel probleem! Heb je nog vragen over bedrijfsnetwerk beveiliging en datalek voorkomen? Neem dan gerust contact op met ons kantoor in Den Bosch of bel naar 073 – 711 44 41.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

© All rights reserved | Powered by Stramark | Sitemap | Cookies